Gör hästar verkligen skillnad?
För oss på Lära med Hästar råder det ingen tvekan om att hästar gör skillnad i samhället.
Hästar fungerar idag som medhjälpare inom rehabilitering, habilitering, psykiatri, social omsorg och specialpedagogisk verksamhet. Ridning är också en viktig fritids- och friskvårdsaktivitet för många barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning. I hästvärlden kallas detta ofta för “Hästunderstödda insatser”, dvs där vi tar hjälp av hästen för att främja hälsa, välmående, lärande, samtal, framtidstro och livskvalitet hos oss människor. För att ge några exempel (läs mer hos Organisationen för Hästunderstödda Insatser, OHI)
Lära med Hästar-metoden: ett upplevelsbaserat lärande
Lära med Hästar bygger på ett väl beforskat arbetssätt och befäst teori (Kolb, Experimenlat Learning theory) nämligen det upplevelsebaserad lärandet. Det upplevelsebaserad lärandet går ut på att:
Vi gör någonting (upplevelse)
Vi utvärderar det vi gör (Reflektion, Observationm, Analys)
Vi drar slutsatser (Vad har jag lärt mig?)
Vi provar det vi har lärt oss i nya situationer
(Källa: Studiefrämjandet)
I Lära med Hästar tar vi hjälp av hästen för att uppnå detta. Hur vi gör det - vårt arbetssätt och våra beprövade program - kan du läsa mer om här. Att vi vågar kalla programmen för beprövade bottnar sig i att de faktiskt (i skrivande stund) “prövats” på över 800 barn, unga och vuxna. Och den siffran växer snabbt, eftersom vi har utbildade handledare över hela landet som arbetare efter samma metod och löpande, genom utvärderingar, kan bekräfta att “det funkar”. Att vi uppnår det som programmen är designade för, dvs att stärka och utveckla våra deltagares “Superkrafter”: Lära med Hästars 4 S: Självkänsla, Självinsikt, Samarbetsförmåga och Sunda relationer.
Kika in på “Här finns vi”-kartan för att hitta din närmsta Lära med Hästar handledare.
Men vad är det egentligen hästen bidrar med? Behövs verkligen hästen i den här typen av program och insatser? Om detta finns mycket att säga. Nedan har vi sammanställt några källor där du kan hitta mer information som kanske kan hjälpa dig att fatta galoppen när det kommer till hästen som en välgörande kraft och resurs för att främja hälsa och lärande.
varför hästar - VAD SÄGER FORSKNINGEN?
Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), en paraplyorganisation för hästnäringen, och Organisationen för Hästunderstödda Insatser (OHI), en intresseorganisation för ökad kunskap om hästunderstödda insatser har gemensamt tagit fram ett faktaunderlag om hästens betydelse för folkhälsan. Följande punkter är några exempel på det som betecknas som unikt med hästunderstödda insatser:
Hästens miljö och de aktiviteter som ingår i hästunderstödda insatser kan bland annat beskrivas som meningsskapande, varierande, motiverande, fysiska, engagerande, och verkliga.
Samvaron med hästen ger utrymme för många olika känslor och kräver närvaro.
Innehållet går att anpassa till individuella behov men bygger samtidigt på de rutiner som finns för hästarnas välbefinnande samt för både vår och deras säkerhet. Det skapar en miljö som är förutsägbar men ändå innehållsrik.
Nödvändigheten att kommunicera med hästen stimulerar till ett aktivt och engagerat deltagande vilket skapar en god miljö för inlärning.
De olika övningar som en häst och människa gör tillsammans ställer krav på kommunikation, koordination och kroppskännedom. Detta erbjuder en outsinlig källa till variation och ökad svårighetsgrad.
Källa: Silverberg & Lerner 2020 (Hästen och den mänskliga hälsan)
TANKA KUNSKAP - FLER TIPS för att lära dig mer
Tidningen Välgörande hästkrafter (Gilla Häst, 2025)
Rapporten: Hästen och Folkhälsan (HNS, 2018)
Gilla Häst podden utbildningsserie, där forskare, praktiker och deltagare berättar om hur hästar gör skillnad
TRE SNABBA med forskare Henrika Jormfeldt
Henrika Jormfeldt är professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad. Hästunderstödda interventioner vid psykisk ohälsa är det forskningsområde som hon numera fokuserar främst på och hittills har hon gjort sju studier som visar att:
1. Hästens naturliga miljö bidrar till stressreduktion och lugn
2. relationen till hästen som är icke verbal leder till stärkt självkänsla
3. aktivitet tillsammans med hästen utmanar och stärker självförtroendet
Se klippet från SVT nyheter (sydnytt) när Henrika svarar på 3 frågor om hästunderstödda insatser nedan och läs hennes krönika från Hallandsposten (september 2023) här.